Golvläggare - Allt viktigt om Golvläggare


Klinkers

Brä länkar om golvläggare

Klinkers kallas den stenliknande golvbeläggning som sätts fast på golvet i främst våtutrymmen. Klinkers är dock ett underskattat golvmaterial i Sverige och använt i betydligt större utsträckning i övriga Europa.

Det är inte heller några problem att lägga frostfritt klinkers utomhus och har den har en mycket lång livslängd och tålighet.

Klinkergolv finns i form av lerplattor i storlekar från 5x5 cm upp till 120x60 cm. Dessa lerplattor har bränts i ugnar så att de både blir hårda och tåliga.

Vissa golvläggare är specialister på just kakel och klinkers till våtrum och badrum. Dessa golvläggare benämns ofta för plattsättare. Plattsättare som arbetar med våtutrymmen som badrum har ett stort regelverk att följa för att få arbeta golvläggning i badrummet.Kakel

Kakel i badrummet passar mycket bra ihop med ett klinkersgolv. Ofta är det samma golvläggare som kan sätta kakel som lägger klinkers.

Fördelar med att använda klinkers

Klinkers är hårt och tåligt vilket ger en mycket lång livslängd. Klinkers är dessutom mycket lätt att håll rent om klinkersplattorna ni väljer är släta.

Det finns få om ens inga golvmaterial som kräver lika lite underhåll som klinkers vilket också resulterar i låga driftskostnader

Nackdelar med klinkers

För vissa tillämpningar kan klinkersplattorna var mindre lämpliga eller att man får fundera på hur klinkersen ska användas.

I badrum med betonggolv är klinkers väldigt lätt att lägga men det kan upplevas kallt att gå på barfota. Det som är att föredra då är att lägga in golvvärme under klinkersen, antingen elburen golvvärme eller vattenburen golvvärme.

I rum där det förekommer kansliga saker som barn som leker, ömtåliga föremål, m.m. kan det i vissa fall vara olämpligt att använda just klinkers.

Var kan man använda klinkers?

Klinkers går att lägga på nästan vilka golv som helst. Det ni ska tänka på är att underlaget under klinkersplattorna ska vara stabilt och relativt plant vilket gå att ordna genom att flytspackla det översta lagret.

Om klinkersen läggs i våtutrymmen måste vissa regler följas för att hemförsäkringen ska gälla Dessa regler finns tillgängliga på Golvbranschens Våtrumskontroll, GVK. Be plattläggaren om ett intyg som beskriver att det utförda arbetet att lägga klinkers följt nuvarande branschregler.Definition på klinkers

Klinkers är gjord av bränd lera som blivit till keramik. Skillnaden mellan klinkers och kakel är inte så lätta att inse efter som kakel tillverkas på samma sätt som klinkers. En klinkersplatta har dock betydligt högre täthet och densitet jämfört med kakel.

Den högre tätheten gör att klinkersplattorna tål slitage, kyla och värme mycket bättre än kakel.

Är mosaik samma sak som klinkers

Mosaik kan vara en form av klinkers om de har en hög täthet och hållfasthet. Mosaik plattorna eller brickorna kallas de kakel, klinker eller stenbitar som är 5 cm eller mindre.

Mosaiken kan placeras i fantasifulla mönster och levereras ofta i mosaikkartor där ett sort antal mosaikbitar har placerats på ett rutnät med korrekta avstånd mellan varandra. Detta underlättar plattsättningen av mosaik och det går nästa lika fort att sätta mosaik på golvet som klinkers.

Normalt är klinkers lite billigar än motsvarande kvalité och storlek av mosaik.

Olika kvalité på klinkersplattor

Det finns många olika sorters klinkers med varierad kvalité. De billigaste klinkersplattorna kan du hitta för en bra bit under 100 kr/m2 men du kan också hitta mer exklusivt klinkers för ett par tusen kronor kvadratmetern.

Vilken kvalité ska jag välja på klinkersen?

Om du lägger ett golv av klinkers i ett badrum så kan du räkna med att det komma ligga där i 20-30 år. Kostnaden för renoveringen av badrummet kommer kosta från 100 000 kr och uppåt om det inte är ett väldigt lite och enkelt badrum.

Klinkersen till detta badrum, om du väljer ett riktigt dyrt och exklusivt klinkers, kommer max kosta 15 000 kr. Under dessa 30 år kommer du troligtvis byta ut blandare, kranar, handdukhängare, kanske tvättställ, badkar och dusch men klinkersen kommer du känna varje dag under dina fötter oavsett om det är ljust i badrummet eller du går upp en mörk natt.

Rekommendationen är att inte låta plånboken styra valet av klinkers, du kan spara in på så mycket annat i badrummet som gör mindre skillnad. Om ni inte känner att ni har råd att köpa klinkersen nu är det bättre att skjuta på renoveringen av badrummet till dessa att ni kan köpa det klinkers ni verkligen vill ha.